Tweede graad
domeinen, finaliteiten & CLIL
In Sint-Michiel kan je studeren in vier verschillende domeinen in drie finaliteiten. Een dubbele keuze dus! Het schema hieronder geeft je meer uitleg over wat ‘domeinen’ en ‘finaliteiten’ precies zijn en helpt je met jouw keuze.
Initiatieven buiten de lessen
Naast de inhoudelijke uitdagingen in de lessen, worden leerlingen ook uitgedaagd om hun grenzen te verleggen tijdens andere momenten. Dit gebeurt via de middagactiviteiten en de werkgroepen: sporttornooien, de muziekband, schooltoneel … Ook tijdens enkele meerdaagse studiereizen zetten we in op de algemene ontwikkeling van onze leerlingen. De derdejaars doen dit op een driedaagse studiereis naar Westmalle waar sport en relatievaardigheid centraal staan. Onze vierdes gaan dan weer elk jaar naar een andere stad op excursie. De zesdejaars organiseren deze excursie met doelstelling rond cultuur en oriëntatie.
Wat na de 2de graad én na het secundair?
De keuze in de tweede graad is ook al bepalend voor de derde graad: je kan nog van links naar rechts in de matrix, bijvoorbeeld van doorstroom naar dubbele finaliteit, maar in principe niet in de andere richting.
De keuze voor een bepaalde finaliteit bepaalt dus ook de mogelijkheden na het secundair onderwijs:
- doorstroomfinaliteit: brede waaier aan academische en professionele bachelors
- dubbele finaliteit: specifieke selectie van professionele bachelors, graduaten of arbeidsmarkt
- arbeidsmarktfinaliteit:
- arbeidsmarkt
- 7de jaar Voorbereidend jaar Hoger onderwijs
- 7de jaar Verzorgende – Zorgkundige
Kiezen voor ‘CLIL’
Vanaf het 3de jaar kan je in de richtingen uit de doorstroom voor een aantal vakken ook kiezen voor ‘Content and Language Integrated Learning’, of in mensentaal: je kan een niet-taalvak volgen in een vreemde taal.
Seminarie
Alle leerlingen uit de doorstroomfinaliteit krijgen elke week 2 uren seminarie. Dit is een keuzevak op basis van je interesses.