Zorg & Welzijn

2de graad arbeidsmarktfinaliteit

In de richting Zorg & Welzijn leer je zorg verlenen en mensen begeleiden. Aandacht voor de mens in de thuiscontext staat daarbij centraal. Er ligt veel nadruk op de relaties tussen mensen waardoor er veel geoefend wordt op sociale en communicatieve vaardigheden. Je maakt kennis met de directe zorg (bijvoorbeeld de zorg voor kinderen en bejaarden) maar je wordt overwegend ondergedompeld in de indirecte zorg en alle technische aspecten die daarbij komen kijken (koken voor verschillende doelgroepen, boodschappen doen, linnen- en interieurzorg…).

IETS VOOR JOU?

Wie kiest voor Zorg & Welzijn heeft interesse in de (kwetsbare) mens en samenleving, zorgverlening en begeleiding. Je bent geboeid door verschillende lichamelijke, maar ook psychische en sociale gezondheidsaspecten, …

Het lessenpakket vertrekt vanuit concrete voorbeelden (vb. mensen met een bepaalde zorgnood) om basis-theoretische inzichten aan te brengen rond gezondheid en welzijn, rond de verschillende doelgroepen.

Lessentabel

3de JAAR

ALGEMENE VORMING15u
Engels2u
Nederlands3u
Wiskunde2u
Godsdienst2u
Informaticawetenschappen1u
Lichamelijke opvoeding2u
Maatschappelijke vorming3u
 
SPECIFIEKE VORMING17u
Gezondheid3u
Pedagogisch handelen4u
Linnen en interieur (indirecte zorg)4u
Voeding (indirecte zorg)6u

3de JAAR

ALGEMENE VORMING15u
Engels2u
Nederlands3u
Wiskunde2u
Godsdienst2u
Artistieke vorming1u
Lichamelijke opvoeding2u
Maatschappelijke vorming3u
 
SPECIFIEKE VORMING17u
Gezondheid3u
Pedagogisch handelen4u
Linnen en interieur (indirecte zorg)4u
Voeding (indirecte zorg)6u

INITIATIEVEN BUITEN DE LESSEN

Jaarlijks nodigen we de kleuters uit om samen speculaas te bakken in het thema van Sinterklaas. Onze leerlingen begeleiden hen in kleine groepjes.

PRAKTIJK OP SCHOOL

In de tweede graad ga je de praktijk op school leren, bijvoorbeeld in het verzorgingslokaal en in onze keuken. Vanaf de derde graad ga je op stage buiten de school.

Verwante richting

In Maatschappij & Welzijn (dubbele finaliteit) staat ook de medemens centraal, maar deze richting biedt minder praktijk en meer theoretische achtergrond. Vanuit deze richting wordt je enerzijds voorbereid op de werklvloer. Anderzijds kan je na de derde graad ook nog doorstromen naar een aantal richtingen in hoger onderwijs (welzijn, zorg). Als leerling Maatschappij & Welzijn ben je in staat om concrete uitdagingen aan te gaan met betrekking tot zorgverlening en begeleiding. Het grote verschil is dat je in Maatschappij & Welzijn meer theoretische inzichten en concepten leert: de ontwikkeling en het gedrag van mensen en aspecten van anatomie en fysiologie.