Mini-ondernemen op Sint-Michiel

Naast aandacht voor kennis en vaardigheden wil Sint-Michiel volop inzetten op het ontwikkelen van competenties en attitudes bij onze leerlingen. We werken daarom vaak met projectmatig onderwijs.

Een van onze meest succesvolle projecten is ongetwijfeld de mini-onderneming. Zowel de mini’s van 6 Marketing en Ondernemen als de mini’s van het seminarie Economie in 6ASO scoren al jaren erg goed in de wedstrijden georganiseerd door Vlajo. We werden intussen al twee keer de beste mini van Vlaanderen (de laatste keer in 2017 met Area19), stonden de laatste 10 jaar steeds met ten minste één mini (en meestal met twee) in de Limburgse finale en waren daarvan vijf (!) keer Limburgs beste.

Qwest en Vita Sanita: palmares

Qwest, de mini-onderneming van ASO van dit schooljaar, werd de beste mini van Limburg en sleepte daarnaast de Deloitte Innovation Award in de wacht. Vita Sanita (6 M&O) kreeg de Disney Creativity Award. Zij deden ook mee aan de SEP-wedstrijd (Sociaal-Economisch Project). In een online finale versloegen ze 4 andere mini’s en werden zo Vlaanderens beste SEP. 

Competent with an attitude

Deze knappe groepsprestaties ontstaan door de individuele talenten van leerlingen te vinden, samen te brengen en te activeren. Zo leren de leerlingen samenwerken aan competenties zoals initiatief nemen, doorzetten, plannen en organiseren, een visie omzetten in concrete stappen, communiceren, creatief denken… 

Ook deze individuele talenten werden dit jaar beloond: Stiene Jordens (6LW) en Roma Lodewyckx (6EM) eindigden in de top 10 van Vlaanderen in de Europese wedstrijd Leaders for a day. Op uitnodiging van Vlajo Alumni mag Stiene ook samen met Nordin Lemmens (6M&O) naar Estland als verdienstelijke mini-ondernemers.